Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020

43. Ο ζωτικός χώρος την εποχή του κορωνοϊούΤαξιδεύοντας στο σύμπαν με όχημα τη συνείδηση, ο ζωτικός χώρος ενός ατόμου είναι ο προσωπικός του χωροχρόνος 
Η εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα γίνει αφορμή για πολλές αναθεωρήσεις της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής. 
Η αιτία της εμφάνισης του είναι πολύ βαθιά και ξεκινά από μία ψυχική μόλυνση πολύ παλιά. 
Ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα και ξεχωριστή ατομικότητα και κοινωνικό oν σε μία αλληλεπίδραση πλατιά. Η ασφάλεια της αγέλης και η μοναξιά της ατομικότητας δοκιμάζονται σε μία συνεχή σύγκρουση διαχρονικά. Η μοναξιά έχει μία μοναχική ελευθερία, η αγέλη έχει μία συλλογική συνείδηση, η ομάδα η παρέα έχει μια συντροφική ομορφιά. 
Ο ζωτικός προσωπικός χώρος του ατόμου περιλαμβάνει το κουκούλι του, δηλαδή τον χώρο που ορίζεται με ανοιχτά τα χέρια του κάθετα προς το σώμα και παράλληλα ψηλά. Η αποξένωση του ανθρώπου από τον εαυτό του, η αλλοτρίωση σε μία καταναλωτική κοινωνία χωρίς αξία οδήγησε τους ανθρώπους σε έναν συνεχή συνωστισμό άνευ προηγουμένου.

Συνωστίζονται στην αστικοποίηση σε χώρους διαμερίσματα και πολυκατοικίες μεσοτοιχίας χωρίς χώρο αναπνοής και ζωτικής ουσίας. Συνωστίζονται σε συναυλίες σε μπαρ σε πολιτισμικές εκδηλώσεις σε εμπορικά κέντρα παραλίες ακόμη και στα πάρκα και μάλιστα επιβραβεύονται. Όσο πιο πολύς κόσμος τόσο πιο καλά, τόσο πιο πιο πολλά θα μας φέρει λεφτά που είναι το ζητούμενο πια. Και μάλιστα λαχταρούν να συνωστισθούν ακόμη πιο τρελά μόλις περάσει η κορωνοανεμοβλογιά. Και αυτός ο συνωστισμός είναι εις βάρος της εξέλιξης της ατομικής συνείδησης και της ψυχικής πνευματικής και φυσικής υγείας του ατόμου. 
Και αυτό έρχεται να μας διδάξει ο κορωνοϊός μιας πολύ μικρής συνείδησης με τον πιο δραματικό τρόπο σε μια μεγαλύτερη. 
Ας τον ακούσουμε και ας σκεφτούμε τι θέλει να μας πει και τι έχουμε κάνει λάθος μέχρι αυτή τη στιγμή.   
Βγαίνοντας στην ανοσία της αγέλης αυτό που θα μετρήσει είναι η ατομική ευθύνη και η συνείδηση που αντιϊκά θα αναπτυχθεί. 
Σε μία αγέλη δύσκολα θα βρεθεί αλλά σε μια κοινωνική ομάδα με πολιτική αγωγή μπορεί να αναζητηθεί. 
Ας την αναζητήσουμε με προσοχή

Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Be simple