Κυριακή, 1 Μαρτίου 2020

26. Τι μάσκα θα φορέσουμε φέτος τις ΑπόκριεςΑπό πότε οι άνθρωποι άρχισαν να φορούν  μάσκα;
 Ο  άνθρωπος  βγαίνοντας  από τα σπήλαια και το τροφοσυλλεκτικό στάδιο άρχισε να οργανώνεται  σε κοινωνική και πολιτική βάση περνώντας από την Εποχή του Καρκίνου στην Εποχή  των Διδύμων πριν 8000 χρόνια και αναπτύσσοντας πρωτίστως τον λόγο, κυρίως προφορικό.
Μαζί με το λόγο άρχισε να σμιλεύει και την μάσκα του με μια καμουφλαρισμένη υιοθετημένη συμπεριφορά προσαρμοσμένη στην εκάστοτε κοινωνική διαμόρφωση, την persona.
Μέσα από τις ενδομήτριες εμπειρίες και μέσα από βιώματα της πρώτης παιδικής ηλικίας διαμορφώνεται η μάσκα περσόνα του ενήλικου ανθρώπου γιατί αντιτίθεται στη σκιά.
Ο καταποντισμός της Ατλαντίδας άφησε τον άνθρωπο μόνο και έρημο,  σαν ένα μωρό σε ένα εχθρικό κόσμο να μεγαλώνει σαν τον Ταρζάν στη ζούγκλα καθοδηγούμενος και χειραγωγημένος από τα ιερατεία  που συνασπίστηκαν στους δικούς τους σκοπούς και στα δικά τους συμφέροντα, ειδικά την Εποχή του Ταύρου με την δημιουργία του λαβύρινθου  και την εισαγωγή των φωνηέντων της νεοατλαντικής φίλης στην παλαιολεμουριακή καθώς και με τη δημιουργία του γραπτού λόγου.
Παρ΄όλο που οι άνθρωποι υιοθετούσαν συγκεκριμένες κινήσεις και συμπεριφορές για χάρη της κοινωνικής διαμόρφωσης  η μάσκα περσόνα τους δεν ήταν πολύ σφιχτή μέχρι και την εποχή του Κριού πριν 4.000 χρόνια και οι ρόλοι του καθενός ήταν ξεκάθαροι.  Ο βασιλιάς ήταν βασιλιάς , ο στρατιώτης στρατιώτης, το παιδί παιδί, ο σύζυγος σύζυγος, ο φίλος φίλος.
Πίσω από το ζώδιο του Κριού βρισκόταν ο αστερισμός του Κριού.
Φορούσαν μάσκες προσωπεία από την εποχή των Φαραώ βασιλιάδων αλλά όλοι ήξεραν ποιος ήταν ποιος ποιος και τι έκανε τι.  
 Μπαίνοντας στην Εποχή των Ιχθύων η περσόνα έγινε για τον άνθρωπο "ένα σιδηρούν προσωπείο"  και αυτό γιατί ο χριστιανισμός που αναδείχθηκε ως υπέρτατη εξουσία την εποχή αυτήν, καταπίεσε υπέρμετρα και χωρίς    ευφυΐα, φυσικά και χωρίς καμιά σοφία, την σκιά, δημιουργώντας νευρώσεις υστερίες και βαριά ψυχικά συμπλέγματα.
  Η σκιά είναι ένα σύμπλεγμα ψυχικών ιδιοτήτων μπορεί να δράσει και αυτόνομα ως στοιχειακό  και έτσι τρέφεται από τις ασυνείδητες και υποσυνείδητες ψυχικές ροές.

 Η σκιά καθρεπτίζεται  στα δωμάτια του 4ου οίκου αντισταθμίζεται από την περσόνα του 10ου οίκου, συνδέεται με το συλλογικό ασυνείδητο του 12ου και το προσωπικό υποσυνείδητο του όγδοου οίκου.
 Ως αντιστάθμισμα της περσόνας, η σκιά  λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα, δηλαδή όσο πιο καλός και φιλάνθρωπος δείχνει ένας άνθρωπος με το κοινωνικό του προσωπείο τόσο πιο κακός και μισάνθρωπος είναι όταν μένει μόνος με τη σκιά του. Τα παραδείγματα βρίθουν. Οι μεγαλύτεροι φιλάνθρωποι είναι και οι μεγαλύτεροι παλιάνθρωποι.
Έχοντας αυτό υπ΄όψιν τους στην Αρχαία Ελλάδα, οι Έλληνες είχαν δημιουργήσει πολλά θέατρα και τις διονυσιακές γιορτές με σκοπό να εκτονώνουν  με σχετική ασφάλεια τη μεγάλη ένταση της σκιάς, έτσι ώστε να μη γίνεται τελείως ανεξέλεγκτη, αφού δεν μπορεί να καταργηθεί, μιας και αποτελεί   ζωτική δύναμη με όλα τα ένστικτα λεμουριακής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του ισχυρότερου, το βασικό. ( βλέπε Βάκχαι).
 Βρισκόμαστε στο τέλος της Εποχής των Ιχθύων και η κρίση ταυτότητος καθώς καταρρέουν τα σιδερά προσωπεία της εξουσίας είναι προφανής.
 Οι ρόλοι έχουν μπερδευτεί κανείς δεν ξέρει ποιος είναι και ποιος θέλει να είναι.
 Φυσικά όλο αυτό το τοπίο στην ομίχλη θα ξεκαθαρίσει με την αποχώρηση του Ποσειδώνα.
 Ίσως να επιστρέψει στους αγαπημένους του Αιθίοπες  όπως έχει πει.
 Απόκριες 2020, η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και κρίσης και ταυτότητας και επιβίωσης.
 Οι περισσότεροι φόρεσαν αναγκαστικά τη μάσκα του κορονοϊού .
Το πιο σημαντικό όμως είναι πώς έχουν πέσει οι μάσκες από όλους και αυτό που βγαίνει και αυτό που φαίνεται ολοκάθαρα είναι η τεράστια σκιά, μία μαύρη σκιά που θέλει να καταβροχθίσει τα πάντα σαν μία μαύρη τρύπα.
 Ποιος θα σώσει τον κόσμο τώρα;
 Ούτε οι δράκοι, ούτε τα φίδια,   ούτε οι πίθηκοι, ούτε οι σαύρες,
 μόνο ο άνθρωπος με την μάσκα του Αετού και τα Φτερά του.
Τι μάσκα θα φορέσουμε φέτος τις Απόκριες;
Μα, του ανθρώπου φυσικά!
Αστραία ©©

1 σχόλιο:

  1. Τι είναι ο άνθρωπος πίσω από τη μάσκα του
    https://www.youtube.com/watch?v=zvCF5Y5FItI&feature=emb_title

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Be simple