Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

17. Οι καλοί συνεργάτες μιας σωστής έρευνας

Χέρι, Μεγεθυντικό Φακό, Γη, Κόσμο, Έρευνα, Ανάλυση


Πως κάνεις μια έρευνα για ένα θέμα της γνώσης, τι προσέχεις, τι εξετάζεις τι συνδέεις με πνεύμα νηφαλιότητος και κριτικής σκέψης.

Έχω έξι τίμιους εργάτες.
(Μου έμαθαν όλα όσα ξέρω).
Τα ονόματά τους είναι Τι και Γιατί και Πότε
και Πώς και Πού και Ποιος. Rudyard Kipling

Σύμφωνα με το αγγλικό περιοδικό Masonic Illustrated (Τεκτονικά Εικονογραφημένα), ο Κίπλινγκ έγινε μασόνος περίπου το 1885, πριν από τη συνήθη ελάχιστη ηλικία των 21. Μυήθηκε στη Στοά Ελπίδας και Εγκαρτέρησης Νο 782 στη Λαχόρη. Αργότερα έγραψε στους Times: "Για μερικά χρόνια ήμουν Γραμματέας της Στοάς..., που περιελάμβανε Αδελφούς τουλάχιστον τεσσέρων δογμάτων. Μπήκα [ως μαθητευόμενος] από έναν Βραχμάνο Ινδό, πέρασα [στο βαθμό του Εταίρου] από έναν Μωαμεθανό και ανέβηκα [στο βαθμό του Διδάσκαλου] από έναν Άγγλο. Ο Εξωτερικός Φρουρός ήταν Ινδός Εβραίος". Ο Κίπλινγκ δεν έλαβε μόνο τους τρεις βαθμούς της πρώτης τάξης της Μασονίας αλλά και τους παράπλευρους τίτλους του Διδάσκαλου Τέκτονος του Σήματος και του Ναυτίλου της Βασιλικής Κιβωτού Ο Κίπλινγκ αγάπησε τόσο τη μασονική του εμπειρία, ώστε απαθανάτισε τα ιδανικά του στο διάσημο ποίημά του "Η Μητέρα Στοά" (The Mother Lodge).
Πολλές παλιότερες εκδόσεις βιβλίων του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ έχουν μία σβάστικα τυπωμένη στο εξώφυλλο, συνδυασμένη με την εικόνα ενός ελέφαντα που φέρει ένα λουλούδι. Η χρήση της σβάστικας από τον Κίπλινγκ βασίστηκε στο ινδικό σύμβολο του ήλιου που φέρνει καλή τύχη και στην αντίστοιχη σανσκριτική λέξη που σημαίνει "τυχερός" και "ευημερία". Ο Κίπλινγκ χρησιμοποιούσε το σύμβολο της σβάστικας και με τους δύο προσανατολισμούς (αριστερόστροφη και δεξιόστροφη) Όταν στη Γερμανία ήρθαν στην εξουσία οι Ναζί και σφετερίστηκαν τη σβάστικα, ο Κίπλινγκ έδωσε την εντολή να μην κοσμεί πλέον τα βιβλία του. Στις 6 Μαΐου του 1935, ο Κίπλινγκ έδωσε μία ομιλία (με τίτλο "Μία Ανυπεράσπιστη Νήσος") στη Βασιλική Εταιρεία του Αγίου Γεωργίου προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που αποτελούσε για τη Μεγάλη Βρετανία η Ναζιστική Γερμανία.ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


Αναρωτιέμαι για τους συνεργάτες του, του κατά άλλα συμπαθέστατου κ. Κίπλινγκ, θεωρώ πως ήταν το πνεύμα της εποχής που έζησε η εμπλοκή τους στις στοές γιατί πρέπει να υπήρξε ευφυέστατος άνθρωπος.
1. Έχει μεγάλη σημασία το ποιος γράφει υπογράφει λέει κάτι. Κατόπιν τούτου εξετάζεις το βιογραφικό του,( είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζεις ) τα βιογραφικά του στοιχεία
και προσέχεις τις μικρές λεπτομέρειες και τα ψιλά γράμματα και όχι τόσο βαρύγδουπους τίτλους, αν κατατίθενται.
Το σωστό βιογραφικό είναι απλό και λιτό. Περιλαμβάνει σπουδές, επιβεβαιωμένους τίτλους σπουδών αν υπάρχουν, εργασία και πλήρες διαφάνεια οικονομικών πόρων, το πόθεν έσχες.
2. Στη συνέχεια λαμβάνεις υπ΄όψιν σου το πότε έζησε το πρόσωπο, αν είναι σύγχρονο και ιστορικό και το μελετάς με το πνεύμα της εποχής του και, το πρόσωπο και το γεγονός με αξιολογικά κριτήρια
3. Το που έζησε ή που έγινε το γεγονός έχει επίσης μεγάλη σημασία.
4. Το πως, τι έκανε με ποιον τρόπο, ποιες ήταν οι επιλογές.
5. Τι έκανε, τι κάνει, οι πράξεις ενός ανθρώπου είναι πολύ σημαντικές.
6. Και το σημαντικό το γιατί. Γιατί το έκανε ή το κάνει. Τι κερδίζει;
Ενδεικτικά και αναλυτικά, βλέπεις ένα άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Α. Παπανδρέου ή ένα άρθρο για τον ΓΑΠ από κάποιον επώνυμο ή ανώνυμο.
Στην ουσία δεν υπάρχει ανωνυμία στην Κριτική του καθαρού διαδικτύου για τις καταλαβαίνεις με τι συνδέεται κάποιος και με ποιους.
Μία απλή ματιά και μόνο στην επίσημη ιστοσελίδα του δείχνει την συμμετοχή του σε αναρίθμητα τάγματα στοές και βραβεύσεις με αφάνταστη αμετροέπεια και αντιαισθητική υπερβολή.
Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να σε κάνει να καταλάβεις τον χαρακτήρα του τις ασχολίες και με τι και ποιους συνδέεται.Το ίδιο συμβαίνει και με τον επίσης τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την επίσημη σελίδα της Βουλής. Εργασία μηδέν, δεν έχει εργαστεί πουθενά στη ζωή του και σε τίποτα. Πως μπορεί να κυβερνήσει μια χώρα ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τίποτα
από την ζωή και τα προβλήματα της.
Ας δούμε τον "χαρισματικό " Όσκαρ Ουάιλντ, πως έζησε και τι έκανε όπως αναφέρεται στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ και βγάζουμε εύλογα συμπεράσματα για το ποιοι τον προώθησαν πως και γιατί.


Γοητευμένος τόσο από την αμφίεση όσο και από την μυστικότητα και τις τελετουργίες της Μασονικής Στοάς Apollo, υπέβαλε αίτηση, έγινε δεκτός, και σύντομα ανελίχθη μέχρι τον βαθμό του «Ανώτερου Διδασκάλου». Ύστερα από την αναθέρμανση του ενδιαφέροντός του για την Μασονία, στο τρίτο έτος, δήλωσε: «Θα ήταν πολύ θλιβερό να την άφηνα, αν ποτέ εγκατέλειπα την αίρεση του Προτεσταντισμού». Σκεφτόταν σοβαρά να ασπαστεί τον Καθολικισμό, μάλιστα είχε συζητήσει ενδελεχώς το θέμα με μέλη του κλήρου. Το 1877, ύστερα από μία ακρόαση από τον Πάπα Πίο Θ', μαγεύτηκε από το χάρισμα του θρησκευτικού ηγέτη.
Στην διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν αποδείξεις οι οποίες ανάγκασαν τον Ουάιλντ να αποσύρει τις κατηγορίες και οδήγησαν στη σύλληψή του με την κατηγορία του σοδομισμούομοφυλοφιλία ήταν τότε ποινικό αδίκημα στην Αγγλία). Ύστερα από δύο ακόμα δίκες, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα. Το 1897, στην φυλακή, έγραψε το Εκ Βαθέων (De Profundis), μία επιστολή 80 περίπου πυκνογραμμένων σελίδων που εκδόθηκε το 1905, όπου αναλύει την ψυχοσύνθεσή του στις δίκες, δημιουργώντας ένα σκοτεινό «αντίβαρο» στην πρότερη φιλοσοφία της απόλαυσης.


Το κέρδος
Ποιο μπορεί να είναι το κέρδος ως κίνητρο για τις πράξεις ενός ανθρώπου;
Συνήθως είναι τα χρήματα, η εξουσία, κάποια θέση η αυτοπροβολή. Μερικές φορές είναι και τα πάθη του και έτσι γίνεται εύκολα χειραγωγήσιμος αλλά και εκβιάσιμος.
Πολλές φορές δεν είναι το κέρδος αλλά, ο φόβος. Αρκετοί άνθρωποι φοβούνται και εξ αιτίας αυτού του φόβου κάνουν ή δεν κάνουν κάτι.
Και "η ανάγκη" είναι μεγάλη θεά.
Μου αρέσουν πολύ οι βιογραφίες ανθρώπων σύγχρονων και παλαιών.
Ό, τι θες να μάθεις για τη ζωή το μαθαίνεις μελετώντας πως έχουν ζήσει οι άνθρωποι σε κάθε εποχή. Καλοί και οι μύθοι, ταχύτατα συμβουλευτικοί, αλλά σαν την αληθινή βιογραφία δεν έχει στην πραγματική ζωή.
Μαθαίνεις για τα λάθη και τα σωστά, ιστορία, γεωγραφία, διαλεκτική και εντρυφείς στη φιλοσοφία γιατί το φιλοσοφείν είναι το ερωτάν και το ερευνείν για το ζειν και το ευζείν.
Η έρευνα οποιουδήποτε θέματος προϋποθέτει ένα έρωτα για τη γνώση, αφοβία διαύγεια σύνδεση των γεγονότων νηφαλιότητα και καθαρή ματιά.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδικτύου είναι ό,τι μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση και ταχύτατη σε οποιαδήποτε πληροφορία. Είναι μια δεξαμενή γνώσης αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά και η κάθε πληροφορία να συνδεθεί να φιλτραριστεί και να αξιοποιηθεί
Το ποιος λοιπόν, το πότε, το πως, το που, το τι, και το γιατί, είναι ερωτήσεις και συνεργάτες σημαντικοί για κάθε νηφάλιο της γνώσης και της αυτογνωσίας αναζητητή, χωρίς προκαταλήψεις και εμμονές, αλλά με σκέψη κριτική και συνδετική.

Αστραία ©©

2 σχόλια:

 1. Γεώργιος Α Παπανδρέου
  ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας
  Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών
  Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Αυτομόρφωσης
  Ιδρυτικό Μέλος του Helsinki Citizens Assembly
  Ιδρυτικό Μέλος της Πρωτοβουλίας για την Συνεργασία στα Βαλκάνια
  Συντονιστής της Επιτροπής για την ανάληψη από την Ελλάδα της Ολυμπιάδας του 2004
  ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  Βράβευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τη σταθερή αντικαπνιστική του στάση και την υιοθέτηση αυστηρής σχετικής νομοθεσίας , 3-6-11
  Βράβευση με το βραβείο «Κβαντρίγκα 2010» στο Μέγαρο Μουσικής του Βερολίνου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 20ή επέτειο ενοποίησης της Γερμανίας, στην κατηγορία «Δύναμη για Αλήθεια».
  Περού, Λίμα – Παρασημοφόρηση από τον ΥΠΕΞ Περού κ. Allan Wagner Tizon, με τον Μεγαλόσταυρο « Ήλιος του Περού «, 31 Οκτωβρίου 2003
  ΗΠΑ, Ουάσιγκτον – Βραβείο: Υπερασπιστής της Δημοκρατίας- του Parliamentarians for Global Action Κοινοβουλευτικοί για Παγκόσμια Δράση , 17 Σεπτεμβρίου, 2003
  Ιταλία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας (2003)
  Ουγγαρία-Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας (2003)
  Βράβευση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου με το ανθρωπιστικό βραβείο «Jackie Robinson» από United States Sports Academy (U.S.S.A.) (26 Ιουλίου 2002)
  Βατικανό-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Πίου ΙΧ από τον Πρέσβη της Αγίας Έδρας Mgr Paul Tabet, Εκπρόσωπο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ (Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2002)
  Πορτογαλία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Infante dom Henrique (2002)
  Βέλγιο-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Στέμματος (2001)
  Ισπανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής (2001)
  Eastwest Institute 2000 Awards – Peace Building Awards . Βραβείο «Σημαίνων ανήρ του έτους 2000». Στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Α. Παπανδρέου και στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ismail Cem, για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην βελτίωση των διμερών σχέσεων (2 Μαΐου 2000)
  Γερμανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας, πρώτης τάξεως (2000)
  Αναγόρευση σε Μέγα Σταυροφόρο του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου και Απονομή του Μεγαλόσταυρου από τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Διόδωρο Α’ (30 Σεπτ. 1999)
  Σουηδία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Πολικού Αστέρος (1999)
  Αυστρία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής, πρώτης τάξεως (1999)
  Εσθονία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λευκού Αστέρος (1999)
  Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την «Προαγωγή της Δημοσιογραφίας, τους πολύπλευρους αγώνες του για να γίνει θεσμός του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος η Ελεύθερη Ραδιοφωνία» (1988)
  Ισπανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας (1998)
  Ειδικό Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (Ιούνιος 1997) «για τη δραστηριότητά του υπέρ της Ελληνο-Τουρκικής Προσέγγισης κατά την περίοδο 1995 – 1996, ως Υπουργού Παιδείας»
  Βραβείο από την Οργάνωση « SOS Ρατσισμός » για την προσφορά του στον αγώνα ενάντια στο Ρατσισμού και την Ξενοφοβία (1996)
  Πολωνία-Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Πολωνικής Δημοκρατίας (1996)
  Φινλανδία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λέοντος (1996)
  Ουκρανία-Ταξιάρχης του Τάγματος του Yaroslav (1996)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γαλαξίας 2374

  39. Οι καλοί συνεργάτες βγάζουν το σωστό συμπέρασμα
  https://www.youtube.com/watch?v=L3ZCPXzSz4s

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Be simple