Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

14. Η αβάσταχτη ελαφρότητα των κοινωνικών μέσων


Σαν βγεις στο διαδίκτυο  θα είναι μακρύς ο δρόμος.....

Το διαδίκτυο, το ιντέρνετ και τα κοινωνικά μέσα αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας και το σήμα κατατεθέν της καινούργιας Εποχής του Υδροχόου, είτε μας αρέσει, είτε όχι.
Στην ουσία δεν είναι θέμα αρέσκειας, αλλά θέμα αναγκαιότητος και εξέλιξης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε χωρίς αυτό, εκτός και αν αποφασίσουμε να γυρίσουμε πίσω στον παράδεισο και ειδυλλιακό περιβάλλον των σπηλαίων της Λεμουρίας. Όμως να μη λησμονούμε τον Κύκλωπα που επίσης σε αυτά  τα σπήλαια κατοικεί με πολλά προβατάκια μήλα όπως αναφέρονται  από τον  Όμηρο ποιητή.
'Ομως  κάθε πράγμα έχει τη χρήση και την κατάχρηση του με τις γνωστές παρενέργειες και επιπτώσεις. Έτσι και η σωστή χρήση του διαδικτύου είναι ένα δώρο του πνεύματος του ανθρώπου και μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά και ταχύτατα στη γνώση και στην έρευνα  οποιουδήποτε θέματος, αλλά μπορεί και να μας παγιδέψει στους ατέλειωτους διαδρόμους ενός Λαβύρινθου με  τον Μινώταυρο να καραδοκεί. Θέλει προσοχή μέτρο αυτογνωσία νηφαλιότητα σωστή διατροφή αποστασιοποίηση και άσκηση σωματικά και εργασία χειρωνακτική.
Κυκλοφορούν τρία είδη κυρίως ανθρώπων στο διαδίκτυο και στα  social media...εκτός από τους ελάχιστους εραστές της γνώσης και τους ελεύθερους αναζητητές.Το πρώτο είδος, ανήκει στους απλούς έως απλοϊκούς  ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν  ελαφριά ως  site γνωριμιών με πολλές σέλφι  αβάσταχτου ναρκισσισμού  παγιδευμένοι στο φαίνεσθαι ενός τίποτα.
Το δεύτερο είδος, είναι τρολ από ψυχάδηκες μέχρι  επικίνδυνους κακοποιούς και απατεώνες που συνήθως δρουν απομονωμένα  ή μαφιόζικα.
Το τρίτο είδος, είναι οι επαγγελματίες και οι πληρωμένοι μισθοφόροι κομμάτων θρησκευτικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων.
Όλοι αναγνωρίζονται εύκολα. Καταλαβαίνεις κάποιον όταν ανεβάζει  10 σέλφι το λεπτό  σε διάφορες πόζες εκλιπαρώντας λίγα λάικ και κάποια προσοχή, αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά με διάφορα προφίλ και ασυνάρτητα σχόλια, ακόμη, διαπιστώνεις πως κάποιος πουλάει πραγματικά καλό μέλι (και δεν είναι κακό) και,  οσμίζεσαι   την προπαγάνδα  θρησκευτικών και κομματικών οργανώσεων, ακόμη και μέσα από ψευδή αντιπαλότητα ή αρνητική διαφήμιση.
Προσωπικά χρησιμοποιώ τα κοινωνικά μέσα περιστασιακά και όταν έχω πολύ κέφι και λίγο χρόνο.
Το ΦΒ το έχω βαρεθεί,  το twitter μου είναι πιο εύχρηστο. Το μπλογκ μου αρέσει γιατί τακτοποιούνται τα θέματα, σώζονται  και διαθέτεις περισσότερo  ζωτικό χώρο από το να είσαι στριμωγμένος σε ένα πάροχο κοινωνικού δικτύου.  Τις σέλφι  και φωτογραφίες άνευ νοήματος και ουσίας, τις απεχθάνομαι. Έτσι είμαι πολύ ευχαριστημένη στο καινούργιο μου μπλογκ
Astrea's Stories με  νέο domain  και κατάληξη gr, καθώς και στο κανάλι μου με προσαρμοσμένη διεύθυνση http://www.youtube.com/c/GALAXY2374, ήχο και εικόνα.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη και έρευνα για το πόλεμο των τρολ των κομματικών στρατών και της προπαγάνδας στο  twitter είναι η κάτωθι που έγινε από το ΔιαΝΟΕσις.
Δείτε   τη προσεκτικά, αξίζει τον κόπο. Φυσικά κάτι ανάλογο ισχύει και για το ΦΒ γιατί και εκεί αλωνίζουν οι ίδιοι  επιχορηγούμενοι  της προπαγάνδας στρατοί.
Σαν βγεις στο διαδίκτυο να προσέξεις  τους υφάλους και τους σκοπέλους  μιας  οδυσσειακής διαδρομής.... όπως μας εξιστορεί και ο ποιητής.

Αστραία ©©

3 σχόλια:

 1. 1. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του share
  https://www.kathimerini.gr/832153/article/texnologia/diadiktyo/h-avastaxth-elafrothta-toy-share
  2. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του… υπάρχειν στον κόσμο των social media
  https://www.ant1news.gr/blogs/article/503075/i-abastaxti-elafrotita-toy-yparxein-ston-kosmo-ton-social-media
  3. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του «φαίνεσθαι»
  http://private.philenews.com/oikonomia/apopseis/article/744694/i-abastachti-elafrotita-toy-fainesthai

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έτσι κυβερνούν τα κόμματα και οι μανδαρίνοι τους
  Δεν εκπλήσσομαι καθόλου βεβαίως, για το ευτελές και το ασήμαντο μέγεθος «των πολιτικών» αντρών αυτής της χώρας, αλλά θλίβομαι που πέφτουν οι τελευταίες μάσκες διαπλεκόμενων και εκπορνευόμενων
  https://mylikesite.wordpress.com/2016/11/14/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bd%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1%cf%82/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τιτιβίσματα στη Σκοτεινή Πλευρά του Διαδικτύου
  https://miir.gr/investigations/tweets/

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Be simple