Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019

6. Τα δύο πρόσωπα του Χρόνου

Janus-Vatican.JPG

Οι Πύλες του Χρόνου
Ο Ιανός,αχθοφόρος του ουρανού, ο πρώτος μήνας του χρόνου, είναι ο θεός των Ρωμαίων με τα δύο πρόσωπα. Ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων με καταγωγή από την Θεσσαλία, θνητός που υποδέχθηκε η Καμέση.
Μετά το θάνατο της Καμέσης, ο Ιανός έγινε ο μοναδικός κυβερνήτης του τόπου και έφτιαξε ένα ιερό που υπενθύμιζε την απομάκρυνση του Saturnus από τον Jupiter ή του Κρόνου από τον Δία. Ως πρώτος βασιλέας του Latium, ο Ιανός εγκαθίδρυσε μια περίοδο ειρήνης, τιμιότητας και ευημερίας για το λαό του, μια περίοδο γνωστή και ως Χρυσή Εποχή. Εισήγαγε την οικονομία, την καλλιέργεια και τους νόμους. Λέγεται επίσης ότι παντρεύτηκε αργότερα μια νύμφη την Juturna, η πηγή της οποίας, όπως και το ιερό της, βρίσκονταν κοντά στο ναό του Forum Romanum. Ένα από τα παιδιά τους ήταν ο Fons (επίσης γνωστός ως Fontus), θεός των πηγών. Μετά το θάνατό του ο Ιανός θεοποιήθηκε και έγινε Προστάτης της πόλης.
Στην ετρουσκική μυθολογία, αντιστοιχεί με το θεό Άνι.

Απεικονίζονταν συνήθως σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες. Κατά τη διάρκεια των θυσιών το πρώτο μέρος της προσφοράς αφιερωνόταν πάντα στον Ιανό και κατονομαζόταν πρώτος σε κάθε κατάλογο θεοτήτων.
Ο διασημότερος όλων ήταν εκείνος που βρισκόταν Forum Romanum και οι πύλες του ήταν ανοικτές σε περίοδο πολέμου και κλειστές σε περίοδο ειρήνης.
Οι πύλες του πολέμου και της ειρήνης συνδέονται με τη μυστηριώδη αυτή ρωμαϊκή θεότητα. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Στην Ελληνική Μυθολογία Ο χρόνος είναι ο Κρόνος ξαναγεννημένος από τον Δία με την μορφή της Αθηνάς Σοφίας.
Η σοφία του χρόνου ας γίνει οδηγός για τα επόμενα χρόνια της καινούργιας εποχής!
Θα την χρειαστούμε οπωσδήποτε.
Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Be simple